Blueberry – Colombia

18,00 68,50  vrátane DPH

Komplexná a aromatická káva s hlbokou bobuľovou sladkosťou pripomínajúcou čučoriedky, černice a slivky, ktorá je vyvážená jasným výbuchom citrusovej kyslosti.

Chuťový profil: čučoriedky, černice, slivky, citrusy

El Mirador

Farma Monteblanco sa nachádza v obci Acevedo, jurisdikcia San Adolfo v dedine La Tocora, obklopená prírodným národným parkom Cueva de los Guácharos. Monteblanco sa nachádza v oblasti s priemernou teplotou medzi 16 a 22 stupňami, so svetelnosťou 1700 hodín ročne, ktorá umožňuje využitie svetla na pestovanie plodín. Pôdy sú prevažne sopečného pôvodu, bohaté na dusík. Farma je často ukrytá pod bielymi mrakmi zostupujúcimi z vrcholov, preto dostala svoje meno. Monteblanco je rodinná farma, ktorú vedie Rodrigo Sánchez Valencia a pokračuje v tradícii, ktorú začal jeho starý otec. Na ploche 14 hektárov pestuje odrody ako Geisha, Pink Bourbon, Pacamara, Caturra Purple a Caturra Red. Časť farmy je vyčlenená aj na sušenie kávy a stanicu na jej spracovanie. Okrem toho sa tu nachádza chladiaci box, ktorý zaručuje stabilnú teplotu 10 až 14 °C na realizáciu studenej fermentácie. Okrem farmy Monteblanco má Rodrigo ďalšie dve farmy: La Loma a El Progreso a na ich riadenie bola vytvorená spoločnosť Aromas del Sur. V roku 2017 vybudoval so svojím tímom na ostrove La Loma laboratórium na odoberanie vzoriek
, praženie, hodnotenie plodín a získavanie zdrojov v mieste pôvodu. V rokoch 2017 a 2018 získala káva Monteblanco prvé, resp. druhé miesto v programe Yara Champion a v roku 2019 zvíťazila v súťaži Roasters United.

encanto2
esperanza 1

150-hodinová fermentácia

Pre tento proces bola vybraná Caturra a Bourbon kvôli svojej univerzálnosti pri príprave akéhokoľvek procesu. Vďaka svojej veľkej sladkosti umožňuje mikroorganizmom optimálny priestor na prácu, kde sa niektoré z nich extrahujú ako laktobacily, sacharomyses a cerevisiae. Potom sa pestujú oddelene s ďalším pridaním ostružín a čučoriedok. Táto zmes sa fermentuje 8 dní.
Potom sa 80 litrov získaných surovín pridá k odležanej káve umiestnenej v 200-litrových plastových košoch, ktoré sú úplne uzavreté. Tu kvasenie trvá ďalších 150 hodín, kým Brix neklesne pod 6 a pH neklesne pod 4. Ďalším krokom je čistenie od zvyškov slizu, po ktorom nasleduje 18-20-dňové sušenie. Káva sa vo vreciach skladuje jeden až dva mesiace. Pred odoslaním na vývoz sa očistia pomocou lúpacieho stroja.

O tejto káve

Cupping skóre: 87.50

Farma: Monteblanco
Producent: Rodrigo Valencia
Región: Huila
Výška: 1730 MASL
Varieta: caturra
Spracovanie: 150 hrs anaerobic washed

Varieta

Jedna z kultúrne a geneticky najvýznamnejších odrôd C. arabica na svete, známa vynikajúcou kvalitou v šálke v najvyšších nadmorských výškach. Bourbon je cenený pre svoju komplexnú kyslosť a úžasnú rovnováhu. Často má sladkosť a príjemnú sviežu kyslosť, ale v závislosti od miesta pestovania môže mať pomerne výraznú chuť.

Anaeróbna fermentácia

Kvasenie je chemický proces, pri ktorom sa sacharidy, napríklad cukry, rozkladajú na alkoholy alebo kyseliny pôsobením mikroorganizmov za neprítomnosti kyslíka. Hoci je fermentácia svojou povahou anaeróbny proces, pojem “anaeróbna fermentácia” sa vzťahuje konkrétne na fermentáciu, ktorá prebieha v špeciálne vytvorenom prostredí bez prístupu kyslíka, napríklad v uzavretej nádobe alebo nádrži.

anaerobic
Hmotnosť
-
Štýl praženia

espresso, filter

Hmotnosť

1000g, 250g

Katalógové číslo: - Kategórie: , Značka: